PERİKARDİT NEDİR?

Perikardit, kalp zarı iltihaplanmasıdır. Perikardit genellikle akuttur, yani aniden gelişir ve birkaç ay boyunca devam edebilir. Eğer görebilseydiniz ve dokunabilseydiniz, kalbi çevreleyen bu zarın tıpkı cildinizdeki iltihaplanmış bir kesik gibi kızardığını ve şiştiğini görebilirdiniz. Bazen perikardiyal tabakalar arasında aşırı miktarda sıvı oluşarak perikardiyal efüzyona yol açar (kalbin çevresinde aşırı sıvı toplanması).







Perikardit semptomları nelerdir?


Perikarditle ilişkili göğüs ağrısı semptomları şunlardır:

„ Keskin ve bıçak saplanır gibi (kalbin perikarda karşı sürtünmesinden kaynaklanır)

„ Öksürme, yutma, derin nefes alma veya uzanma ile daha da artabilir

„ Oturunca ve öne doğru eğilince azalır Ayrıca daha rahat nefes alabilmek için eğilme veya göğsünüzü tutma ihtiyacı da hissedebilirsiniz.

Diğer semptomlar şunlardır:

„ Sırtta, boyunda veya sol omuzda ağrı

„ Yatarken nefes almada zorluk

„ Kuru öksürük

„ Anksiyete (bunalım nöbeti) veya yorgunluk

Perikardit semptomları (devam) Bazı insanlarda perikardit ayaklarda, bacaklarda veya ayak bileklerinde şişmeye yol açabilir. Bu şişme (ödem), perikarditin ciddi bir türü olan konstriktif perikarditin bir belirtisi olabilir. Konstriktif perikarditte hastanın perikardı sertleşerek ve/veya kalınlaşarak, kalp kasının genişlemesini önler ve kalp fonksiyonunu olumsuz etkiler. Kalbin bu süreçte yerine sıkıştırılması nedeniyle, kan akciğer, karın ve bacaklara geri gider ve şişkinliğe neden olur.

Perikardit kimlerde görülür?

Çoğu perikardit vakası 20-50 yaş arası erkeklerde meydana gelir. Ancak kadınlarda da görülebilmektedir.

Perikardite ne neden olur?

Perikarditin birçok nedeni vardır, ancak genellikle bir virüs enfeksiyonunun yol açtığı bir komplikasyondur (viral perikardit). Yol açan virüs genellikle gastrointestinal virüstür, nadiren grip virüsü veya AIDS virüsü de olabilir. Bir bakteri enfeksiyonu (bakteriyel perikardit), mantar enfeksiyonu (fungal perikardit) veya parazit enfeksiyonundan da (parazitik perikardit) kaynaklanabilir. Lupus, romatoid artrit (eklem romatizması) ve skleroderma gibi bazı otoimmün hastalıklar da perikardite yol açabilir. Perikarditin diğer nedenleriyse, örneğin bir trafik kazası sonrasında göğüste yaralanma (travmatik perikardit), böbrek yetmezliği gibi diğer sağlık sorunları (üremik perikardit), tümörler, Ailevi Akdeniz Ateşi (AAA veya FMF) gibi genetik hastalıklar, veya nadiren, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlardır. Perikardit meydana gelme riski; bir kalp krizi veya kalp ameliyatı (Dressler sendromu), radyoterapi, veya örneğin kalp kateterizasyonu veya radyofrekans ablasyon (RFA) gibi bir perkütan tedavinin sonrasında daha da yüksektir. Bu durumlarda birçok uzman perikarditin, vücudun kalp zarına yanlışlıkla iltihaplı (enflamatuar) bir yanıt vermesi sonucunda oluştuğuna inanmaktadır. Bypass cerrahisinden sonra, perikardit semptomları ameliyatın üzerinden haftalar geçtikten sonra görülebilir. Birçok perikardit vakasının nedeni bilinmemektedir. Nedeni bilinmeyen perikardite idiyopatik perikardit denilmektedir. Perikardit, ilk vakadan sonra genellikle nükseder ve atakları yıllar boyunca sürebilir.


Miyokardit ve Perikardit Nedir? (Fen Bilimleri) (Sağlık ve Tıp)




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kostik nedir?

İSKEMİ NEDİR?